Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl don afeti nedeniyle üreticinin büyük bölümünün ürün alamadığını ve çok önemli gelir kaybı yaşadığını, bu sezonda da fındıkta görülen hastalık ve boş oranının yüksek olması nedeniyle rekoltenin beklenenden daha düşük gerçekleşeceğinin anlaşıldığını belirtti.
Bayraktar açıklamasına şu şekilde devam etti: “Fındık hassas bir bitki olması sebebiyle her türlü hava şartlarından çok çabuk etkilenmektedir. Haziran ve Temmuz ayında mevsim normallerinin üzerinde yağan yağmur, sonrası oluşan yüksek nem, küf hastalığına sebep olmuştur. Tam bunların etkisi geçti derken hızla artan hava sıcaklıkları bu kez bazı bölgelerimizde güneş yanığına yol açmıştır.
Diğer taraftan son günlerde Doğu Karadeniz Bölgemizde havanın kapalı olması ve yağışlı gitmesi, üreticilerimizin fındığını tam olarak kurutamamasına yol açmakta, kurutma süresini uzatmaktadır. Bütün bu olumsuzluklar verim ve kalitede düşüşlere neden olmuştur.
“Üreticiler Büyük Hayal Kırıklığı Yaşadı”
Yaşanan olumsuz hava şartları ve hastalıkların etkisiyle, bazı bölgelerde fındıkların içini tam dolduramadığı tespit edilmiş, fındıklarda içi boş oranının bazı bölgelerde yaklaşık %25-30’u bulduğu anlaşılmıştır. Bu durum üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır.” TZOB olarak sezon öncesi yaptıkları ayrıntılı çalışmalarla bu yılki fındık rekoltesinin 590 bin ton civarında olacağını açıkladıklarını hatırlatan Bayraktar, ”Ancak hasada girdikten sonra, Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgiler gösteriyor ki, bu yılki rekolte, daha önce açıkladığımız 590 bin tondan daha düşük kalacak” dedi.
Geçen yıl yaşanan don afeti nedeniyle sezona sıfıra yakın stokla girildiğinin altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti: ”Fındık üreticilerimiz geçtiğimiz yıl büyük sıkıntı yaşadı. Bu yılki beklenti, temenni ve talebimiz, üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri; rekoltenin beklediğimizden daha düşük gerçekleşeceği bu sezonda fındığın hak ettiği değeri bulmasıdır. Bunun için, üreticilerimizin ihtiyacı kadar ürünü pazara indirmesi, emanete dökmemesi büyük önem taşımaktadır.”