Mesane Kanseri nedeniyle mesanesi ve prostatı alınan 32 ve 66 yaşında olan 2 hastaya aynı hafta içinde, ABD Stanford Üniversitesi’nde geliştirilen yöntemle ince bağırsaktan yapay mesane yapıldı. Bu sayede hastaların mesanesi alınmasına rağmen, normal idrar yolundan idrar yapabilmeleri sağlandı.

Gerçekleşen operasyonlar hakkında hastane tarafından yapılan açıklamada; “Ameliyatları Üroloji uzmanlarımız Op. Dr. Burhan Özdemir, Op. Dr. Mehmet Karadayı ve Genel Cerrahi uzmanımız Op. Dr. Bekir Poyraz birlikte gerçekleştirdi. Mesane Kanseri erkeklerde prostat kanserinden sonra en sık görülen ürolojik kanserdir. Kanser kas tabakasına geçtikten sonra yapılması gereken tedavi, mesane ve prostatın tamamen çıkarılması ve yeni bir idrar yolu oluşturulmasıdır. İdrarın vücut dışına alınmasında 2 seçenek vardır. 1.seçenek idrar yollarını karnına bağlayarak idrarın bir torbaya gelmesi sağlanır. 2.seçenek ise hastanın kendi bağırsaklarından yapay bir mesane yapılarak normal yoldan idrar yapabilmesi sağlanır.

Bizim hastalarımıza uyguladığımız 2. Seçenekteki yöntemde 40-50 cm’lik ince bağırsak bölümü kan damarları korunarak sindirim sisteminden ayrılır. Ayrılan bağırsak parçası kesilerek boru özelliği bozulur. Ortaya çıkan doku özel katlama ve dikiş yöntemleri ile kanlanması olan yapay bir kapalı torbaya dönüştürülür. Böbrekten gelen idrar yolları bu yapay torbaya bağlanır. Torbanın diğer ucu üretra denilen hastanın penis içindeki idrar oluna bağlanarak sistem bir bütün haline getirilir. Böylece mesanesi alınan hastada mesanenin olması gereken yerde yapay bir torbada idrar birikir, hasta idrar hissi geldiğinde normal yoldan idrarını yapabilir.

Ülkemizde çoğu mesane kanseri hastasında 1. Seçenek uygulanarak idrar yolu karına açılmaktadır. Bunda hastaların bazı tıbbi özellikleri etkili olduğu kadar ameliyatı yapan cerrahın tecrübesi de etkili olmaktadır. Hastanemizde tecrübeli uzmanlarımız sayesinde tıbbi olarak uygun olan bütün hastalarda yapay mesane ameliyatı güvenle uygulanabilmektedir. Ürolojinin en komplike ameliyatı olan bu yöntemin uygulanabilmesi için cerrah kadar tecrübeli anestezi uzmanları ve ameliyat hemşireleri de gereklidir. Yaklaşık 2 hafta hastanede yatan bu hastaların bakim ve takibinde yoğun bakim ve yataklı serviste tecrübeli uzman hemşirelere ihtiyaç vardır. Giresun’un en köklü hastanesi olan kurumumuzda bu tarz komplike ameliyatlar için gereken tüm ekibimiz mevcut olup vatandaşlarımıza hizmet için hazırdır.Mesane Kanseri, prostat kanseri, böbrek Kanseri gibi onkolojik cerrahiler ve üst seviye çocuk ürolojisi ameliyatları hastanemizde güvenle ve büyük bir başarı ile uygulanmaktadır. Hastanemiz güçlü hekim kadrosu ile sadece Giresun’a değil; Ordu, Trabzon, Gümüşhane, Sivas gibi komşu illerimize ve bölgeye hizmet vermektedir. Daha önceden bölgemizde yapılamayan ameliyatlar güvenle hastanemiz üroloji kliniğinde yapılmakta olup hastalarımızın büyük şehirlere gitmesine nerede ise hiç ihtiyaç duyulmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ekiz, başarılı operasyonlar sonrası sağlığına kavuşan hastaları ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu ve operasyonları gerçekleştiren hekimleri ve tüm ekibi tebrik etti. Başhekim Ekiz; ‘’Hastanemizde üroloji alanında komplike büyük ameliyatlar yapılıyor olmasından son derece mutluyuz. Ekibimizin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için Müdürlüğümüzle birlikte gereken tüm teknik alt yapıyı kurduk ve ihtiyaçlarımızı da hızla tamamlıyoruz. Giresun’umuz da sağlık alanında komşu illerimize hizmet verebiliyor olmak bizim için bir gurur sebebidir. Çevre illerimizde yaşayan tüm vatandaşlarımızın üroloji ile ilgili veya yaşadıkları herhangi bir sağlık sorununda hastanemizden görüş almalarını özellikle öneriyorum” dedi.