Doğu Karadeniz Bölgesinde taşkınları önlemeye yönelik bir master planı çerçevesinde yatırımların sürdüğünü kaydeden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Ancak şunu da hatırlatmak isterim. 120 bin tane derenin olduğu Karadeniz'de bu taşkınları tamamıyla önlemenin imkânı yok.  İsterseniz süper güç olun, isterseniz süper devlet olun. Ama bunların hepsine yetme imkânı yok. Öncelikle kendimizi koruyacağız" diye konuştu. Bakan Bekir Pakdemirli,  ORKÖY desteği kapsamında bölgeye 5 milyon lira destek sağlamaya karar verdiklerini ve desteğin talimatını verdiklerini belirtti.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Bakan Pakdemirli Dereli'deki selin oluş nedenini ile ilgili olarak "Konunun aslında çıkış yeri Akkaya deresinin akış yönünde oluşan bir heyelanın Dereli'deki merkez deresini tıkaması kaynaklı oluşan ciddi bir problem var burada. Oluşan sıkıntı bir ilçe merkezinin baştan aşağı ilçe merkezini etkileyecek durumla karşı karşıya kaldık. Maalesef sürekli bunları söylüyoruz ama bir defa daha dikkat çekmek istiyorum; meteorolojik uyarılara mutlaka uymamız gerekiyor. Vatandaşın birinci sorumluğu kendini mukayet olmak, mümkün mertebede bu uyarıları dikkate almak" ifadelerini kullandı.

Amaçlarının yaraların sarılması ve normal hayata bir an önce dönülmesi olduğunu belirten Pakdemirli, "Fındık bahçelerinde tarımsal hasar beklediğimizden daha az. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. DSİ olarak Dereli özelinde ilçenin yüksek kesimlerinde heyelan önleyici bentler yapacaklarını belirterek "Dereli'nin bir daha bunu yaşamasına müsaade edemeyiz. Şehir merkezinde taşkın koruma ile alakalı ıslahlarımız devam ediyor. Şunu da söylemeden geçmek istemiyorum. Özellikle ormanlık alanlarda köklü olan bitkilerin sökülüp köksüz olan bitkilerin ekilmesi heyelanları tetikleyebiliyor" açıklamasında bulundu.