Durmuş yapmış olduğu açıklama da il genelinde 338 dinsel ve kültürel yapı (tarihi camii, kilise, köprü, türbe, han, hamam vb.) olduğunu, askeri yapı olarak kabul edilen kale ve askeri bina sayısının ise 18 olduğunu açıkladı.
Ayrıca yine il genelinde arkeolojik, kentsel ve tarihi sit alanı olarak 18 ayrı sit alanına sahip olduğumuzu ancak anıtlar kuruluna sahip bir il olmayışımızdan ötürü bağlı bulunduğumuz Trabzon Anıtlar Kurulu’nun ilimiz sınırları içerisinde yer alan bu gibi tarihi ve turizm potansiyeline sahip yapılara yeterince ilgi gösterilmediğini, harabe ve yıkık halde bulunan birçok yapının olduğunu belirtti.
Deva Partisi Merkez İlçe Başkanlığı olarak şehrimizin değerlerini koruyabilip yaşatabilmek için daima yerinde incelemede bulunduklarını açıkladı. Durmuş, merkez Hisargeriş Köyü’nde yer alan ve Osmanlı imparatorluğu döneminde akıncılar olarak adlandırılan askeri güç tarafından inşa edildiği rivayet edilen tarihi camiinin kaderine terk edildiğini ve maalesef ilgili makamların bu ve bu gibi tarihi birçok yapıya kayıtsız ve ilgisiz kaldıklarını ifade etti.
Giresun’un tarihi ve kültürel miras anlamında zengin iller kategorisinde yer aldığını ancak bu tarihi alan ve yapılara yeterince ilgi gösterilmediği kayıtsız kalındığı için hak ettiği değeri göremediğini açıklayan Durmuş, bu yapıların restore edilerek tekrar tarihe kazandırılması ile birlikte turizm gelirlerimizin artacağını ayrıca turist sayısındaki artışın il ekonomimize artılar katacağını belirtti. Bu gibi birçok etkene ve sebebe bağlı olmak üzere Giresun’da mutlaka Anıtlar Kurulu Müdürlüğü’nün kurulması gerektiğini bildirdi.