İRAP Değerlendirme Komisyon Başkanı Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, Giresun’un afet açısından riskli iller arasında yer aldığını belirterek, yapılacak çalışmalarla afet riskini azaltmayı, can ve mal kaybının yaşanmamasına yönelik çalışmalara ağırlık verileceğini kaydetti.

Toplantıda 2021-2026 yılları dönemini kapsayan IRAP planında yer alan başta öncelikli olarak yapılması planlanan 5 Eylem olmak üzere toplam 70 Eylemle ilgili olarak Kamu Kurum ve Kuruluşlarının 2022 yılının İlk 6 ayında geçekleştirildiği faaliyetlerin izlenmesi ve yılsonunda söz konusu faaliyetlerin değerlendirilmesine yönelik Taslak Eylem Raporu oluşturuldu. Toplantıda Afet riskini azaltmak için yapılan çalışmalar gözden geçirilirken, eylemlerle ilgili Ağustos ayında Komisyon Üyelerinin çalışmalarını tamamlamasıyla nihai konsolide rapor oluşturulması kararlaştırıldı.

Planda yer alan öncelikli 5 Eylem şöyle sıralandı: “Bölgede faaliyet gösteren gaz tedarikçilerinin depolama ve dağıtım istasyonlarının depremde zarar görebilirliği veya zarar verebilirliğinin kontrol edilmesi, taşkın bölgeleri içinde kalan kritik hizmet tesislerinin envanterinin çıkarılması, HES ve göletler için aşırı yağış odaklı risk analizi ve değerlendirmelerin yapılması, dere yataklarındaki mevcut yapıların tespit edilerek bu yapıların tahliyesinin gerçekleştirilmesi, Uygulama İmar Planlarında sel, taşkın afeti ya da taşkına maruz alanların belirlenmesi.

AFAD Müdürlüğünde Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven başkanlığında yapılan toplantıya, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Murat Cavunt, Giresun Üniversitesi’nden akademisyen Prof. Dr. Ahmet Apaydın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Varol, Giresun Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ercan Durhan ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü İRAP Teknik Çalışma Grubu üyeleri katıldı.