Çanakçı’da bulunan Görele Çayı üzerine yapılmak istenen 5.HES projesi bir çevre katliamına sebep olacağını belirten İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünzile Yüksel konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı  Ünzile YÜKSEL, İYİ Parti Giresun İl Teşkilatının Çanakçı da yaptıkları inceleme gezisi sonrası açıklamalarda bulundu.

Görele Çayıüzerine yapılmak istenen 5.HES projesi bir çevre katliamına sebep olacağını belirten Ünzile Yüksel; “Dere üzerinde mevcut 4 adet HES bulunmaktadır. 2019 yılı Ekim ayına ÇED süreci başlatılan yeni proje ile, Sis dağından Karadeniz’e kadar yaklaşık 30 km dere yatağı bulunan Çanakçı Deresinin suyu 7 km boyunca dağdan tünellerle atlatılıp tekrar dereye salınacaktır. Bu 7 km’lik dere yatağı yaklaşık 250 dönüm araziye denk gelmektedir. Proje hayata geçtiğinde sadece %11’lik can suyuna mahkum bırakılarak çölleşmeye terk edilecek ve taş ocaklarının hedefi haline gelecektir. Dere yatağının eni ortalama 30 metre olup yaklaşık 210 dönüm dere yatağı bataklık ve kanalizasyona dönecektir.”dedi.

ÇED sürecinde bölge halkının binlerce itiraz dilekçesi Bakanlığa ulaştırılmış olduğunu ancak dikkate alınmamakla birlikte görmezden gelindiğine değinen Yüksel; “Halk bu projeyi istememektedir. Köy nüfusu 400 civarında, itiraz sayısı gurbetçilerle birlikte 5000 civarındadır. Sıklıkla küresel ısınmaya atıf yapılan bu günlerde Karadeniz bölgesini çölleşmeye götüren bu projelerden vazgeçilmelidir. Proje, halka rağmen yapılmaya ve oldu bittiye getirilmeye çalışılmaktadır.

Çanakçı Deresi üzerinde mevcut 4 adet çalışır durumda HES bulunmaktadır. Yapılmaya çalışılan 5. ve en büyük olanıdır. Her proje yapılırken ÇED süreçleri ayrı ayrı değerlendirilmektedir. 6. ve 7. HES projeleri de gündemdedir. HES projelerinin dereye verdiği zarar bütüncül (toplam zarar) olarak ele alınmalıdır. Çanakçı Deresi parça parça HES projeleriyle tamamen çölleşmeye gitmektedir.

Çanakçı deresinde nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalık yaşamaktadır. 5.HES projesiyle balıkların göç yolları kapanacak ve nesli tamamen tükenecektir. Çanakçı Kaymakamlığı bir taraftan dereye kırmızı benekli alabalık salarken diğer taraftan bu projeye izin verilmesi çelişki oluşturmaktadır. Bölge halkı tarafından SAVAK olarak isimlendirilen doğal şelalede yukarıya balık göçü gözle görünür şekilde izlenebilmektedir. Derenin can suyuna bırakılması durumunda su seviyesi 20-30 cm’ye kadar düşeceğinden, suyun soğuk olduğu yukarıya göç tamamen engellenecek ayrıca regülatör ve HES arası mesafenin uzunluğu (7 km) sebebiyle derenin aşağı ve yukarı kesim bağlantısı tamamen kopacaktır.

Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 2017 yılı raporunda Görele Çayı yer altı suyu potansiyeli 10,5hm3/yıl olarak belirtilmiştir. Çay yatağının %23’ündeki suyun tünele alındığı Görele Regülatörü ve HES projesinin yer altı su potansiyeline etkisi ÇED raporunda incelenmemiştir.ÇED Raporu olumlu olarak sonlandığından projenin halkın isteği doğrultusunda bakanlığınızca iptalini arz ederim.” ifadelerini kullandı.