Toplantıya; Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Tosunoğlu, İl Ticaret Müdürü Ali Yıldırım, Sanayi ve Teknoloji Müdür V. Adem Çalık, Belediye Başkan Yrd. Tuncay Muhammet Arışan, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yard.V. Hayriye Sağlam,  Giresun Üniversitesi’nden Doç.Dr. Kenan Büyükkaya, İl Esnaf ve San. O.Bir. Başk. Genel sekreter Yrd. Hurşit Sabitoğlu ve diğer yetkililer katıldı.

Toplantının açılışını yapan Vali Yardımcısı Vekili Nurullah Cemil Erciyas, İl İstidam Kurullarının il düzeyinde; istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmaları yapmak üzere oluşturulduğuna dikkat çekti.

Erciyas, Giresun’da ki istihdamı korumak, geliştirmek ve yeni istihdam sahaları oluşturmak için,  gerekli çalışmaların yapıldığını,  yeni yatırım yapmak isteyen müteşebbislere gerekli desteğin sağlandığını, 2023 yılında da  İŞKUR’un sunmuş olduğu kalifiye eleman yetiştirmeye yönelik  Aktif İşgücü Programları desteğinin, SGK’nun sağlamış olduğu  prim teşvik desteğinin  ve KOSGEB’in kobilere sağlamış olduğu istihdam desteklerinin devam ettiğini belirtti.

Giresun sanayisini geliştirmek ve yeni istihdam sahaları  oluşturmak amacı ile  Espiye ve Tirebolu ilçeleri arasına 3. Sanayi bölgesinin, Görele ilçesine  de 4. Sanayi Bölgesinin kurulması için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Yardımcısı Vekili Erciyas, Kurul  üyeleri tarafından sektörel olarak işveren ziyaretleri ve bilgilendirme çalışması yapılacağını,  bölge turizminin  geliştirilmesi için gerekli  tanıtım faaliyetlerine  önem  verildiğini, altyapı çalışmalarındaki eksikliklerin giderilmesi için başlatılan çalışmaların devam ettiğini, bölge turizminin geliştirilmesinin il istihdamına ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı tarafından kurula, kurumunun Ocak/Temmuz  2023  dönemi çalışmaları hakkında  bilgi verdi.

İl Müdürü Sarı, iş arayanlar ile işverenleri birbirleriyle buluşturduklarını, iş arayan vatandaşımıza iş, eleman arayan işverenimize de istedikleri niteliklere uygun eleman temin ettiklerini,  İşbaşı Eğitim Programları ve Mesleki Eğitim Kurslarıyla iş bulmakta zorlanan vasıfsız veya geçerli mesleği olmayan vatandaşlara   beceri kazandırılarak, istihdam edilebilirliklerini artırdıklarını, istihdamda kalıcı olmalarına destek sağladıklarını, İş ve Meslek Danışmanlığı  hizmetleri ile   iş arayanlara, işverenlere ve meslek seçme aşamasındaki olan öğrencilere danışmanlık hizmeti sunduklarını, İşsizlik Sigortası ve Kısa Çalışma Ödeneği gibi kıymetli uygulamalar ile  çalışan vatandaşları  koruduklarını ve iş arama sürecinde olanları desteklediklerini ifade etti.

“TOPLAM 4 bin 304 KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLDİ”

Toplantıda verilen bilgilere göre ilk altı ay içinde; kamu sektöründen 9, özel sektörden 5 bin 810 kişi olmak üzere toplam 5 bin 819 kişilik açık iş ilanı alındı. Bu açık iş ilanlarına istinaden   kamuya 19, özel sektöre 84   engelli   ve 4 bin 201 normal işsiz olmak üzere toplam 4 bin 285 vatandaşın özel sektöre yönelik işyerlerinde istihdamı sağlandı. Dönem içindeki işe yerleştirilen işsiz vatandaş sayısı toplam 4 bin 304 kişi oldu.

Dönem içinde 140 kurs ve program düzenlendi. Programlara 784 kadın ve 326 erkek olmak üzere toplam bin 110 işsiz vatandaşı katıldı. İl genelinde faaliyet gösteren 5+ istihdamlı özel sektöre yönelik işyerlerinde 122 İşbaşı Eğitim Programı açıldı. Bu programlara 364 kadın, 176 erkek olmak üzere toplam 540 işsiz vatandaş katıldı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde 18 TYP düzenlendi. Düzenlenen TYP’a 420 kadın ve 150 erkek olmak üzere 570 işsiz vatandaş katıldı. Dönem içinde, istihdam seferberliği kapsamında 2.648 işyeri ile temas ve ziyaret yoluyla irtibat kuruldu. Kurumun istihdamla mücadele kapsamındaki yürüttüğü hizmetleri konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı. Kurum personelleri tarafından işkur’a başvuru yapan işsiz vatandaşlarla bireysel görüşme yapılarak, İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetinin verildi. 382 işsiz vatandaşımıza motivasyon artırmayı ve yöntem desteği vermeyi hedefleyen yoğunlaştırılmış bir iş ve meslek danışmanlığı hizmetini kapsayan iş kulübü eğitimi verildi. 20 okul ziyareti yapılarak öğrencilere mesleklerin tanıtımı, meslek seçimi, geleceğin meslekleri ve cv hazırlama konularında bilgilendirme çalışması yapıldı. Dönem içinde Pasif İşgücü hizmetleri kapsamında 2 bin 823 kişiye işsizlik ödeneği bağlandı. Bu kişilere işsizlik ödeneği kapsamında 23 milyon 300 bin 73 TL. ödeme yapıldı. Yarım çalışma ödeneğinden 9 kişi yararlandırıldı. Bu kişilere yarım çalışma ödeneği kapsamında 71 bin 337 TL ödeme yapıldı.

Kurul tarafından gündemdeki konuların görüşülüp karara bağlanıldığı toplantıda; daha önceki İİMEK toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda açılan kurs ve programların üretime ve istihdama olan katkısı değerlendirildi, program uygulamalarına ait Denetim Kurulu raporları incelendi.(Haber Merkezi)