Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü il genelinde fırın ve unlu mamul üreten işyerlerinin denetimlerine ara vermeden devam ediyor. Denetimlerde ruhsat ve izin belgeleri, fiziki ortamları, asgari teknik ve hijyenik şartlara uygunlukları ve ekmek gramajı kontrolü yapılıyor. İl genelinde 299 fırında 433 denetim gerçekleşirken, 107 unlu mamul işletmesinde ise 127 denetim gerçekleştirildi.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada ;”Tüm dünyada ve ülkemizde görülen Kovid-19 salgını sebebiyle halkımızın sağlığını korumak ve salgının yayılmasını azaltmaya yönelik olarak 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu gereği gıda üretim ve satış zincirinin tüm aşamalarında, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerince, Giresun genelinde faaliyet gösteren fırın ve unlu mamul üreten işyerlerinde denetimlere hız verilmiş olup, yapılan denetimlerde fırın ve unlu mamul üreten işyerlerinde ruhsat ve izin belgeleri, fiziki ortamları, asgari teknik ve hijyenik şartlara uygunlukları ve ekmek gramajı kontrolü yapılmaktadır. Ayrıca işletme sahibi ve çalışanları; gıda güvenliği, personel hijyeni ve covid-19’a karşı alınması gereken genel korunma önlemleri konusunda bilgilendirilmektedir.
Piyasaya arz edilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında ürünlerin tüketiciler tarafından doğrudan alınmasını engellemeye yönelik bazı tedbirler alınmıştır. Pazar manav gibi yerlerde, sokaklarda, seyyar araçlarda ambalajlı veya ambalajsız olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışının yapılmaması uygulamasına geçilmiştir. Daha sonra piyasaya arz edilen ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışında, ürünleri tüketicilerin doğrudan almasına engellemeye yönelik tedbirlere devam edilmiş, pazar, manav gibi yerlerde, sokaklarda seyyar araçlarda sadece ambalajlı olan ekmek ve ekmek çeşitlerinin satışına izin verilmiştir. Bakanlığımızca alınan bu tedbirlere uyulup uyulmadığının kontrolleri de yapılmaktadır.Bu kapsamda bugüne kadar İlimiz genelinde toplam 299 fırında 433 denetim, 107 unlu mamul üreten işletmelerde 127 denetim yapılmış olup iki işletmeye idari para cezası uygulanmıştır. Bazı işletmelerde görülen eksikliklerin giderilmesi için süre verilmiş olup süre sonunda işletmelere tekrar gidilerek gerekli kontroller yapılmaktadır. Ayrıca Alo 174 Gıda Hattına yapılan şikayet bildirimleri ile ilgili denetimler hızlı bir şekilde gerçekleştirilmekte, gerektiğinde numune alınmakta ve yapılan işlemlerin sonuçları ile ilgili olarak başvuru sahipleri bilgilendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.