info @ giresunguncel.com.tr

İletişim, karşılıklı bilgi akışı demektir. Bir taraftan diğerine,bazen bilgi yoluyla, bazen bir hareket yoluyla, bazen susarak mesajın iletilmesidir. Mesaj olumlu da olabilir, olumsuz da. Olumlu olduğunda pozitif bir iletişim, olumsuz olduğunda negatif iletişim gerçekleşmiş olur. İletişimin pozitif olanı hayatımızı kolaylaştırır, zevkli kılar. Hele de bu olumluluk aile de iletişimde olursa. Dilerseniz buradan ailede iletişim konusuna değinelim.
Aile hayata açılan penceremiz. Dünyadaki cennetimiz. Huzur bulduğumuz, bizi biz yapan mekan yuvalarımız. Allah’ın emri, peygamberin kavli ile, çok sağlam bir akitle oluşturulan, ahirete uzanan birliktelik. Sıkıntılar karşısında sığınılacak liman, sevinç ve mutlulukların paylaşılarak çoğaltıldığı özel alanımız. Kendimizi en rahat hissettiğimiz mekanlar. İletişime en çok ta olumlu iletişime ihtiyacımız olan yer aile hayatımız. Daha olumlu bir aile hayatı yaşamak için dikkat etmemiz gereken esaslardan bahsedelim. İletişim dilleri nelerdir? Bu sorunun cevabıyla yazımıza devam edelim.
GÖNÜL DİLİ
Kuran, ailenin temeline meveddet ve rahmet kelimelerini koyar. Gönül dilinin sözlüğü aslında bu iki kelimeden oluşur. Meveddet, sevgidir, muhabbettir. Rahmet ise, merhamettir, şefkattir. Gönül dilinin nasıllığını peygamberimizden öğreniyoruz: Sizin en hayırlınız,ailenize karşı en iyi olanınızdır. Ben de ailesine karşı en iyi olanınızım.
Gönül dilinin yer ettiği bir ailede rahmet konuşur, şiddet susar. Gönül dilinin yer ettiği bir ailede sevgi konuşur nefret susar. Gönül dilinin yer ettiği bir bir ailede dostlar konuşur, düşmanlar susar. Gönül dilinin yer ettiği bir ailede bilek gücü değil yürek gücü konuşur.
DEĞER DİLİ
Değer dilinin hakim olduğu ailede sen diye dışlama değil, biz diye kuşatma ve kucaklama vardır. Değer dilinin hakim olduğu ailede erkek kız ayrımı gibi yüz kızartıcı bir suç hayat bulmaz. Değer dilinin hakim olduğu ailede herkes güzeldir, güzel görür, güzeli görür, ve güzelleştirir. Kısaca değer dili varsa rekabet değil, refakat vardır.
TEŞEKKÜR DİLİ
Teşekkür dili varsa ailede yokluk değil, bolluk vardır. Teşekkür dili varsa ailede burukluk değil mutluluk vardır. Teşekkür dili varsa ailede, kusur değil gurur vardır.
ÖZÜR DİLİ
Bir ailede özür dili hakimse ayıplarla ve kayıplarla uğraşılmaz. Bir ailede özür dili hakimse mazeret değil, marifet üretilir. Bir ailede özür dili hakimse gaflar affedilir. Bir ailede özür dili hakimse laf değil, af uzatılır.
DUA DİLİ
Dua dilinin yer ettiği yuvalarda beddua değil, hep dua vardır. Dua dilinin yer ettiği yuvalarda lanet değil davet vardır. Dua dilinin yer ettiği yuvalarda bağırma değil çağırma vardır. Dua dilinin yer ettiği yuvalarda yakınma değil yalvarma vardır. Kısaca duanın eksik olmadığı yuvalarda Allah’ın kesintisiz rahmeti vardır.
SÜKUT DİLİ
Sükut dilinin kullanıldığı ailede boş değil hoş konuşulur. Sukut dilinin kullanıldığı ailede en zor anlarda öfke kusulmaz susulur. Sukut dilinin kullanıldığı ailede akla gelen hemen ağza gelmez.
Köklü bir iletişim için, gönül dili, sıhhatli iletişim için değer dili, devamlı iletişim için teşekkür dili, aşkın iletişim için dua dili, her şeye rağmen iletişim için sükut dili.
Yazımızı şöyle bir dua ile bitirelim: Allah’ım yuvamızda gönlümüzün güzellikleriyle konuşabilmeyi nasip eyle. Birbirimizin değerine leke sürmeden bizi ve dilimizi koru. Sahibimize şükretme,sahip olduklarımıza da teşekkür etme bilinci ver. Özür dilenme özürlüsü olmaktan hepimizi muhafaza eyle. Duanın evimizi ve dilimizi mesken tutmasını nasip eyle. İnsanca konuşamadığımız anlarda usulca susabilme şuuru ver. AMİN.
Hayırlı cumalar dostlar..