Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, son yıllarda fındıkta büyük oranda verim ve kalite kaybına neden olan külleme hastalığının bu yılda bahçelerde görülmeye başladığını belirterek, hastalığa karşı kimyasal ve kültürel mücadelenin şart olduğunu bildirdi.

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, külleme hastalığına maruz kalan fındık bahçelerinde mahsulün gelişimini tamamlayamayarak döküldüğüne dikkat çekerek, bununda ekonomik kayba neden olduğunu ifade etti. Külleme hastalığını en aza indirmek için kimyasal mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülen ilaçların bahçelere atılmasını ve kültürel mücadele kapsamında bahçelerin nefes alması ve nem oluşmaması adına yabani ot temizliği yapılması gerektiğini belirten Karan, “fındık bahçelerinde eğer kimyasal ve kültürel mücadele yapılmazsa hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Yaprakların vaktinden önce dökülmesi fındık kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca hastalıklı yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için o yılın sürgünlerinin pişkinleşmesini engelleyebilir ve bu durumda ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir.

Enfeksiyon başlaması için uygun sıcaklık aralığı 10 - 20 C’dir. Gündüzlerin sıcak, akşamların serin olması enfeksiyonu arttırır. Külleme sporları rüzgârla etrafa yayılmaktadır. Güneş ışığının az olduğu bulutlu ve sisli günler hastalık gelişimini artırır. Güneş ışığında spor çimlenme oranı az iken, gölgeli ortamlarda fazla görülmektedir. Gerekli önlemler alınmazsa meyveler küçük kalır, ayrıca yeterli derecede iç dolduramazlar. Bu şekilde hem miktar hem de kalite olarak zarar oluşur” dedi.