Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 665 bin ton olarak açıklanan 2020 ürünü fındık rekoltesini yüksek bulan bazı çevrelerin, Karadeniz İhracatçı Birlikleri’nin Mayıs ayındaki açıklamalarına dayanarak yaptıkları eleştirilere tepki geldi.

Karadeniz İhracatçı Birlikleri tarafından konu ile ilgili olarak yapılan yazılı açıklama da şöyle denildi: “Bilindiği üzere, Birliğimiz Rekolte Tespit Komitesi tarafından açıklanan ilk tahmini rakam, Mayıs ayı sonu itibari ile bahçelerdeki durumu göstermektedir. Yine ısrarla belirtmemize rağmen maalesef kamuoyunun dikkatlerinden bir hususun kaçtığını görmekteyiz. Tahmin sonucumuz; Mayıs sonundan hasat zamanına kadar geçecek süre içerisinde % 15 daha kayıp olabileceği varsayılarak ve bu kaybın toplam rakamdan düşülmesi ile elde edilmiş bir rakamdır.

Son ve kesin tahmin çalışmamız ise Temmuz ayı itibari ile başlamış olup, halen ekibimiz bahçelerde gözlemlerini sürdürmektedirler. Önümüzdeki hafta itibari ile sayım sonuçlarımızı kamuoyu ile paylaşacağız.

Bu çerçevede, İhracatçı Birliği’nin Mayıs sonu bazlı tahmini ile Sn. Bakanımızın açıkladığı Temmuz ayı sonuçları birbirleri ile kıyaslanamaz. Zira çok farklı dönemleri ihtiva etmektedirler. Mayıs ayı ile Temmuz ortası arasında bahçelerde gerçekte ne kadar kayıp olduğu ve özellikle Mayıs ayında tespitinin yapılması mümkün olmayan ve çok önemli bir parametre olan “çotanaktaki sağlam tane sayısı” rakamları değerlendirilerek İhracatçı Birliği 2020 Ürünü Tahmini  Rekoltesi elde edilecektir. Sonucu da hemen açıklayacağız.

 Bütün bu çalışmalar belli bir metot ve bilimsel veriler ile 15 yıldır bu konuda tecrübeli mühendis ve istatistikçiler tarafından yapılmaktadır.  Bu konular hissi reaksiyonlara konu olmayacak kadar ciddidir.”