Giresun Barosu Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazı açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamadan kaldırılması eleştirildi.

Açıklamada, “Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında kabul edilen İstanbul sözleşmesi 7 Nisan 2011’de yürürlüğe girip 11 Nisan 2011 de imzaya açılmış ve ilk imzalayan ülke de Türkiye olmuştur. Sözleşme 24 Kasım 2011’de Meclisimizden geçmiş; 8 Mart 2012'de Resmî Gazete’de yayımlanmış; 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girmiştir.” hatırlatması yapıldı.

Açıklamanın devamında, “Anayasamızın 13.maddesi “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir “hükmüne yer vermektedir. Yani temel hak ve özgürlüklere ilişkin bir düzenleme Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılamaz.

İstanbul Sözleşmesinin neredeyse tüm maddeleri genel olarak bakıldığında kadının temel hak ve özgürlüklerini anayasanın dahi üzerinde koruma imkanı veren hükümlere yer verildiği, ve bizatihi kadının temel hak ve özgürlüklerine ilişkin olduğu açıktır. Anayasanın 13.maddesi kapsamında bakıldığında temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırılması, anayasanın 13., 90. ve 104. maddelerine aykırıdır.Bir uluslararası sözleşme hangi usulle yürürlüğe alındı ise ancak o usulle yürürlükten kaldırılabilir. Yetki ve usulde paralellik gereğince sonradan yapılacak değişikler, değişiklik sonrasındaki usulü belirleyebilir ise de öncesine uygulanamayacaktır. Bu itibarla sözleşme Mecliste kaldırılmadıkça yürürlüktedir. Daha önce imzalanan İstanbul Sözleşmesi ancak anayasadaki hüküm doğrultusunda aynı yöntemle fesih edilebilir. Bu nedenle yapılan bu değişiklik, kabul edilemez olup hukuka aykırıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.