Rekoltenin de az olduğunu belirten Kara, “Rekolte iddia edildiği olmadığı ortaya çıktı. Bu konuda da haklı çıktık. Geçmiş yılların deneyimiyle fındığını pazara indirmeyenlerin sayısı artmaya başladı. Bunu gören tüccar, ihracatçı direniyor ancak başarılı olamayacaklar. Üretici emeğinin, ürününün değerini istiyor. Kısa süre sonra fındık fiyatının yükseleceği bir gerçek. Bu nedenle üreticiler pazara fındık indirmemeleri ya da gereksinimleri kadar indirmeleri gerekiyor.” dedi.

Kara, uygulanan tarım-fındık politikaları iktidarın ihracatçılardan yana olduğunu gösterdi, diyerek şunları söyledi: “Burada iktidarın niteliği de ortaya çıkıyor. İktidar üreticiden yana olsaydı hem taban fiyatı üreticilerin lehine açıklardı. Hem de üreticilerin fındığını hemen pazara indirmemeleri için faizsiz kredi olanağı tanırdı. Şimdi borçlu olan üretici fındığını pazara indirmek zorunda kalıyor.İktidar-ihracatçı ittifakı başarılı olamayacak, fındık fiyatını yükseltmek zorunda kalacaklar. Fındık fiyatı 30TL’yi görecek.” dedi.

Her yıl aynı oyunların tezgahlandığını söylenen  Orhan Kara, “Fındık politikası fiyat tartışmalarıyla daraltılıyor. Fındık stratejik ürün olmalı ve ona göre politikası olmalı. Artık tarım-fındık politikasını tartışmamız gerekir. Fiyat sonuçtur. Serbest piyasa uygulaması devam ettiği sürece fiyat tartışmalarından kurtulamayız. Üreticilerin sesine kulak verilmeli. Bu konuda hazırladığımız raporu partilere, kitle örgütlerine, muhtarlara vermiş, kamuoyuna açıklamamıştık.” dedi.