Giresun Azerbaycanlılar Derneği Başkanı Elgün Memmedov, tarihe ‘Kanlı Yanvar’ ve ’20 Ocak Faciası’ olarak geçen Azerbaycan’ın Sovyetler Birliğinden bağımsız olması için sokaklara çıkan Azerbaycan Türklerinin katledilişini unutmadıklarını belirtti.

20 Ocak tarihinin kendiler için hem hüzün hem de milli gurur kaynağı olduğunu ifade eden Memmedov, "Azerbaycan Türkleri bundan 30 sene önce sistematik şekilde planlanan bir katliamın savunmasız kurbanı oldular. Bu tarihin bizim için hem hüzün hem de milli gurur günü olarak kayda geçmiştir. Özellikle Sovyetler Birliğinin etkin olduğu ülkelerden biri olan Ermenistan’ın Azerbaycan’dan toprak talepleri artık daha da üst seviyeye çıkmaya başlamıştı. Azerbaycan’da daha çok toprak istiyordu. Bu dönemden sonra hem Sovyetler Birliğindeki bu eşitsizlik hem de Ermenistan’ın artan toprak isteği Azerbaycan’daki halkı sokaklara dökmeye mecbur bırakmıştı. Tabi ki Azerbaycan halkı haklı tepki olarak meydanlarda haklı sesini duyurmaya çalışıyordu. Bu sebepten dolayı da Sovyetler Birliği, birliğe bağlı olan ülkelerdeki kişilere ve yöneticilere göz dağı vermek amacıyla hem de Azerbaycan’ın isyan olarak lanse ettiği girişimi bastırmak amacıyla yanına 25 bin Ermeni askeri alarak Azerbaycan’a girmiştir. Bu katliamı yaparken kadın, genç ve çocuk dinlemeden bütün insanları türlüce eziyetlerle katletmiştir. Feryatların arşa çıktığı o gecede 137 kardeşimiz şehit edilmiş, 700’den fazlası yaralanmış ve 800’den fazlası da tutuklanmıştır” dedi.

30 yıl önce şehit olan Azerbaycanlıların ruhlarının artık huzur içinde olduğu belirten Memmedov, “Ne var ki bu kanlı hadise bile halkımızı korkutmamış aksine daha gür bir sesle haklı seslerini dünyaya duyurmaya çalışmıştır. O tarihten 30 sene geçti. Bugüne baktığımızda ise o gün verdiğimiz şehitlerimizin bugün ruhlarının şad olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü biliyoruz ki Azerbaycan ile Ermenistan arasında 44 günlük bir savaş oldu. Bu süreçte askerlerimiz misli görülmemiş bir kahramanlık örneği sergilediler. Ve eminiz ki ortaya çıkan durumdan onlarda mutludur. Ruhları şaddır. Ama biz bir ant içtik. Bize yapılan haksızlığı ne olursa olsun unutmayacağız ve unutturmayacağız. Her zaman dile getireceğiz” ifadelerine yer verdi.